Du ved nok allerede, at vi her i Danmark har et demokratisk styre. Men hvordan skal man egentlig helt præcist forstå ordet demokrati? Når man taler om demokrati, er det vigtigt at forstå, at demokratiet ikke kun har en enkelt form. Det vil altså sige, at når man snakker om demokrati, kan det godt betyde flere ting.
Demokrati betyder folkestyre og stammer fra det gamle Grækenland hvor démos betyder folk, og krátos betyder styre.
Folkestyret kan som sagt se forskelligt ud. I Danmark har vi det der kaldes et indirekte/repræsentativt demokrati, som betyder at vi typisk hvert fjerde år stemmer på de politiske kandidater, som man hver især mener kan føre Danmark i den retning, som man mener er den rigtige for landet.
Det repræsentative demokrati er hovedsageligt blevet til, fordi det er en stor opgave at lave politik. I Danmark er det f.eks. et fuldtidsarbejde at være en del af folketinget. Vi kan selvfølgelig ikke alle sammen arbejde fuldtid med politik – så ville samfundet ikke kunne fungere. Derfor har man de politiske repræsentanter til at varetage de politiske interesser mens resten af befolkningen passer andre arbejdssektorer. Repræsentativt demokrati er den mest udbredte form for demokrati i verden, men den kan dog se meget forskellig ud. Dette skal du høre mere om i videoen forneden.
I det direkte demokrati har borgerne direkte indflydelse på politiske beslutninger. Dette sker blandt andet gennem folkeafstemninger, hvori den enkelte borgers stemme tæller. Schweiz er f.eks. meget kendt for dette.
I den video, som du skal til at se nu, vil du blive præsenteret for de forskellige retninger, som et demokrati kan tage.