Som du måske ved, har vi et i dag i Danmark et monarki. Men monarkiet i Danmark er indskrænket, hvilket vil sige, at kongen eller dronningen faktisk ikke har særlig meget indflydelse på, hvordan landet skal ledes.
Dronning Margrethe kan f.eks. ikke udstede nogle love i Danmark – det sker nemlig gennem vores folkevalgte politikere.
Men hvordan fungerer det så, hvis Dronningen eller kongen rent faktisk har magten?
Ordet monarki stammer fra græsk og betyder enestyre.
Monarkiet er defineret ved, at en enkelt person, en konge eller dronning, er statsoverhovedet. Det betyder at monarken har den endegyldige magt og ret til at bestemme præcist hvad der skal ske landet hvor han eller hun regere.
Før vi afskaffede enevældet i Danmark, var det faktisk sådan og det betød f.eks. at det ikke var unormalt at du kunne blive dømt til at skulle i fængsel af kongen. Ligeledes kunne kongen frit bestemme hvad de danske skattekroner skulle bruges til.
Hvis du synes at monarkiet til forveksling kan lyde en smule som et diktatur er det forståeligt, men der er alligevel nogle ting der gør, at monarkiet adskiller sig.
I et monarki er det ved lov bestemt, at magten går i arv. Det vil sige at, hvis kongen eller dronningen dør, går magten videre til deres sønner eller døtre. Dette er ikke garanteret ved et diktatur. Desuden er et monarki, som Danmark er et eksempel på, ikke nødvendigvis ensbetydende med, at monarken har alt magten.
Monarkiet kan altså se ret så forskelligt ud og generelt deler man monarkiet op i tre hovedretninger.
Der er det absolutte monarki, som vi f.eks. kan se i Saudi-Arabien, eller i Danmark under enevælden, hvor kongen har den totale magt.
Der er det konstitutionelle monarki, eller det indskrænkede, som vi har i Danmark nu, hvor monarken har særlige rettigheder. I Danmark skal Dronning Margrethe f.eks. underskrive alle love og godkende ministrene der bliver valgt.
Til sidst er der det begrænsede monarki, hvilket man f.eks. kan finde i Japan. Her har monarken intet som helst med magten at gøre, men stadigvæk optræder ved særlige begivenheder.
