Parlamentarisme er en af de mere besværlige styreformer at forklare. Dette kommer sig af, at parlamentarismen oftest indgår i et sammenspil med en anden styreform – typisk demokratiet. Derfor er det også, at man oftest refererer til parlamentarisme som et regeringssystem.
Generet skelner man mellem positiv og negativ parlamentarisme.
Den negative parlamentarisme kan f.eks. ses i Danmark, hvor vores parlament bliver kaldt Folketinget. I Danmark må en regering ikke have et flertal imod sig, så hvis en regering i Danmark ikke har et flertal i Folketinget, kan den væltes – Når en regering væltes i Danmark, er resultatet for det meste, at vores statsminister er tvunget til at udskrive et nyt valg. Den negative parlamentarisme betyder derfor også, at for at en ny regering kan blive dannet, skal den ikke godkendes nødvendigvis godkendes af Folketinget. Det betyder altså, at en regering godt kan have opbakning i Folketinget, selvom de partier, som er med i regeringen, ikke danner et flertal i Folketinget.
Andre lande, som også har negativ parlamentarisme på denne måde, er f.eks. være Storbritannien, Norge og Finland.
Den positive parlamentarisme kan godt ses, som værende den negative parlamentarismes modsætning. Her er det nemlig nødvendigt for at kunne danne en regering, at man har et flertal der stemmer for den i parlamentet. Den positive parlamentarismes flertal kan se forskellig ud, men fælles for alle styre, hvor man har positiv parlamentarisme, er det altså at man skal have et flertal på forhånd før man kan oprette en regering.
De forskellige former for parlamentarisme kan du høre meget mere om i videoen forneden.
